torsdag 25 oktober 2012

Ny årstid - kontrollera målsättningen

Många tycker att hösten är en tråkig tid när kylan och mörkret börjar närma sig, inte minst att man känner sig tröttare och mer omotiverad till saker. Därför tycker jag det är bra att se hösten som en nystart, att ge en kick i motivationshjulet och se över målsättning. Deppa inte ihop för att sommaren är över utan bli taggad av att du ska nå dina mål med ny laddad kraft.

Problemet med att veta vad man vill och ha mål brukar inte vara största problemet men hur ofta stäms dom av och kontrolleras? Ett mål kan på lång sikt vara den samma men behöver fortfarande formas och vara realistisk efter dagens situation.

Ex tävlingssäsongen är så gott som över och resultatet blev inte som väntat, man kom inte riktigt upp i dom poängen, höjden eller standarden som man hade velat. Då kan det vara dags att se över vad målet bör fokuseras på för att ta dig och din häst dit. Din häst kanske tappade poäng i slutet av klasserna för att den inte orkade, då kan fokus på en uppbyggnads period med kondition och styrka till nästa tävlingssäsong vara ett rimligt mål.

Nu kommer kylan, mössan på!


Här kommer en lathund på vad man bör tänka på vid målsättning:

Objektivt - målet ska vara mätbart ex en viss tid, poäng, standard, att säga att "man vill ha roligt" är svårare att mäta.

Specifikt - även om man har som mål att vinna, ett resultatmål, är det viktigt att man har ett prestationsmål som man bryter ner i mindre bitar. ex att man måste behärska att rida ett visst program för att kunna vinna. På det sättet kan man kontrollera sin mål vilket man inte kan om man enbart har "vinna" som mål då det beror på miljö runt om och konkurrens osv (saker man inte kan kontrollera).
Målet går att bryta ner ännu mindre och tydligare, processmål, då man fokuserar på att uppnå en viss detalj eller teknik. ex rida mjukare eller förbättra travökningarna i programmet.
resultatmål och prestationsmål = vad ska uppnås?
processmål = hur ska det uppnås?

Utmanande men realistiska - målet ska inte vara för svårt, det ska vara rimligt för dig att uppnå det men det får heller inte vara för lätt så att ingen utveckling sker.

Skriv ner målen! det ökar chanserna att målet blir uppnått

Tidsbestämda - planera en deadline när du vill att målet ska vara uppnått (realistiskt) för att förebygga att det skjuts upp

Strategi - ha en plan för hur du ska gå till väga, ta hjälp att tränare om det behövs

Rätt som det är är vintern här! Björk och jag i det förra stallet vi stod, i Drared, förra vintern

Träna målmedvetet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar