fredag 1 november 2013

1000 timmar att lära in

Visste ni att det tar 1000 timmar för att lära in ett nytt rörelsemönster så att det sitter i ryggmärgen? Då kan man rörelsen helt utan till och kan utföra den automatiskt ex direkt när du blivit nyvaken.

Vissa kanske inte tror att detta stämmer. Men ett exempel är om du har ett inövat fel i din sits när du rider, då kan du tänka på det och på det sättet korrigera det, dock krävs det väldigt lite för att du ska "falla tillbaka till det du brukar göra". Känner ni igen det?

Kroppen har ett muskelminne som gör att du slipper att koncentrera dig jättemycket för att komma ihåg hur en rörelse utförs. Varje gång du skänklar så behöver du inte stanna till och tänka "hur var det man gjorde nu", utan du gör det på ren automatik för att din kropp kommer ihåg hur den rörelsen utförs.

Därför är det så klart väldigt viktigt att från början när man ska lära sig något att man får hjälp så att man lär sig utföra rörelsen rätt direkt. Har du väl lärt in kroppen fel rörelse så är det mycket svårare och tar längre tid att ändra på det.

Det gäller att vara envis och tålmodig i träningen för att repetera in ett rörelsemönster så att det sen sker på automatik. Givetvis är det olika från fall till fall hur långt tid det tar att lära in något, det beror på hur målmedveten du är i din träning.

En till sak är att även hästen ska lära sin rörelser också, tål att ta hänsyn till när det känns som att "hästen har glömt" hur man gör. Den behöver repetera in rörelsemönster den också.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar