torsdag 23 oktober 2014

Mäta resultat

Något man ska tänka på när man tränar mot att nå sina mål är att målet är så pass konkret att man kan mäta det, alltså jämföra före och efter. Att ha ett mål som exempelvis är "mitt mål är att få en bättre galopp eller trav" är svårt att mäta för vad är egentligen en bättre trav eller galopp? det blir väldigt luddigt och då är det svårt att veta om du faktiskt har nått ditt mål eller inte.

När du sätter upp ett mål ska det vara konkret och mätbart. Så i stället för att ha en bättre galopp som mål så är det bättre att ha exempelvis:
- uppnå en 8.a på galopp på volt på tävling.
- klara 1 varv i förvänd galopp i stadig takt och form.
- behålla formen och eftergiften i ex ökat tempo galopp.
- bibehålla takt, tempo och form i galopp på liten volt mot piruett.
- behärska rätt böjning på volt utan motstånd.

Ett annat sätt att kunna mäta ett resultat är att man i före-tillståndet rangordnar sin prestation, ex då galoppen på en skala 1-10 och sedan har som mål att uppnå en högre siffra på skalan och sedan värdera resultatet. Att sätta en siffra på prestationen gör det mer mätbart. Ett annat sätt kan även vara att ta kort eller filma för att lättare lättare värdera och mäta sin prestation, och på så sätt filma sig efter tid igen när man anser att man ska ha nått sitt mål. Det ska vara klart och tydligt om man uppnått sitt mål eller inte helt enkelt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar