För att få fram en maximal prestation hos häst och ryttare så är det otroligt många faktorer som spelar roll. Jag intresserar mig för dessa faktorer, vad det är jag kan göra för att få mig och Björk att prestera så bra som vi kan. Massage är en sådan faktor som gynnar prestationen genom en förbättring av det fysiska tillståndet.
Genom min coachingutbildning så har jag kompetens inom idrottsmassage och det är något jag applicerar på Björk också även om den är först tänkt på människor. Massage över lag är bra anser jag, oavsett typ. Jag började framförallt att regelbundet massera Björk efter att hon behandlades för spänningar i nacken av massör och kiropraktorn "Göran", då fick jag konkret hjälp med att lokalisera det område där det har mest effekt på Björk, där massage hjälper henne som mest.
I dagsläget masserar jag Björk i förebyggande syfte för att hon inte ska bli oliksidig eller muskelspänningar i nacken. Jag gör det inte varje dag, däremot känner jag igenom nacken och halsen för att känna efter muskelknutor. Oftast masserar jag henne mer i samband med hårdare träning och när vi har tränat på mycket samling eller om Björk har känt mer spänd vid någon träning. Då kan jag ibland massera innan träningen också men mest efter träning.
Hur?
- När man börjar massera så kan man tänka på att massera med stora strykande rörelser först för att få igång värme och blodcirkulation på det område som man masserar.
- När området är "uppvärmt", fokusera massagen på mindre punkter/områden istället för stora strykande rörelser, på det sättet kommer du åt och behandlar djupare i muskeln.
- Tryck och håll aldrig statiskt rakt på en muskelknuta, det kan göra muskelknutan mer inflammerad och irriterad. Massera en muskelknuta genom att "dra över den", som om du skulle dra över en gitarrsträng, det "löser upp" knutan.
- Det finns oändligt många massagegrepp/tekniker, jag tycker inte att det viktigaste är att lära sig alla grepp utan att man masserar över huvud taget, använd fantasin och massera så som du själv hade velat bli masserad. Tänka på att du kan använda hela handen, handlov, fingrar, handrygg och även armbågen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar