torsdag 8 november 2012

För vems skull tränar eller rider du? - motiv och motivation till fysisk aktivitet

Inre och yttre motivation

Varför tränar eller rider du?
Är det för att dina vänner gör det och då måste du också göra det, eller är det för att dina kollegor på jobbet har mindre klädstorlek än dig?
Är svaret ja på något av påståendena bör du tänka till en gång till.

I sports coachnig programmet har vi precis haft ett kurs moment/inslag av ätstörningar med ett diskuterande seminarium.
Jag påstår inte att man lider av ätstörningar för att man svarar ja på ovanstående, men det finns en del likheter kring det jag tänker ta upp.

Varför jag ställer frågan varför man tränar är för beroende på varför så påverkar det din mentala hälsa. Det påverkar även din egna kroppsuppfattning, hur du jämför dig med andra och hur stor del hur motiverad du är till din träning och på så sätt hur du påverkar din prestation.

Man ser och hör ofta idag hur människor tränar fixerat mycket, att det är en tävling på gymmet vem som är där oftast och har snyggast träningskläder  som om det vore gymmets regler/policy. I den miljön beröms den som hetsar mest till att vara nyttigast och hälsosammast med beteenden som över 6 timmars träning/vecka, nyttig sallad som verken innehåller någon näring eller energi eller vem som är mest sminkad och har nyaste träningskläderna. Men hur hälsosamt är det egentligen?! Att det pågår en fixering kring status, ideal och jämförelse till övernaturlig och ohälsosam nivå?! Var tog "man tränar i gamla oömma trasiga kläder för att man ändå bara är där för att träna och bli svettig"?

Om du tränar för att känner press från omgivning att du måste vara smal för att passa in, om alla dina vänner tränar och du får dåligt samvete om du inte gör det, om du jämför dig med andra. Alla dessa anledningar kommer utifrån, det blir en yttre motivation. Denna yttre motivation ökar din jämförelse och press att du måste uppnå en viss standard för att vara bra. Det är ingen hållbar anledning i längden och du känner dig tvingad av andra. Träningen blir då förknippad med negativitet, dåligt samvete och ångest om du inte uppnår förväntningarna utifrån.

Den motsvarande motivationen är den inre, som kommer inifrån, från dig själv. Då är dina motiv till träning att du gör det för att du själv tycker det är kul och för din egna skull för att du mår bra av det. Denna motivationen är mycket starkare än den yttre och det är mer troligt att den stannar kvar längre med effekt än den yttre samt att den ger en bättre prestation/resultat. En inre motivation ger också är bättre självkontroll på ens agerande och beteende. Detta har man nytta av när man kommer i situationer som att ex hålla sig från godis. En person med hög självkontroll kan hålla sig ifrån godiset medens en med låg inte kan låta bli att ta. Detta kan man föra över på träning genom att verkligen ta tag i träningen när man ligger trött och utslagen i soffan.
Den inre motivationen gör också att man inte får dåligt samvete om situationen skulle göra det omöjligt för en att träna.
Man kan inte bli tvingad till inre motivation, det måste komma av sig från sig själv. På det sättet kan man inte som tränare tvinga en individ att träna eller på en en idrott, det orsakar ofta att man inte vill träna. Ge man istället individen frihet att ha inflytande blir träningen på individens villkor och motivationen kommer från individen själv.

Mitt budskap är att tänka till varför man håller på med det man gör, för vems skull? Träna inte för någon annans skull eller för att uppnå ett påhittat ideal som inte finns. Lista ner anledningar till varför du tycker och att träna eller rida och bli motiverad av det och på det sättet utveckla dina kunskaper och färdigheter inom området!


Hästarna och träning ska vara roligt, icke att förglömma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar