lördag 7 november 2015

Tester och mätningar - andra steget personlig träning

JEC är personlig tränare och delar med sig av hur processen går till vid personlig träning. Första steget är att sätta mål, som går att läsa om HÄR.

Tester gör man för att ha något att mäta och jämför med efter att man ha följt en träningsperiod. Testerna görs därför före, under och efter en träningsperiod och på så sätt ser man har effektiv träningen har varit. Märker man genom testerna att det inte sker någon utveckling mot målet så vet man alltså att träningen måste ändras på något sätt än vad den varit innan. Måste den trappas upp för att hinna med till det tidsatta målet? måste något specifikt träningsmoment ändras på som inte utvecklas sig lika mycket som andra moment? Testerna styr träningsupplägget.

Tester hjälper till att skapa en medvetenhet om ens läge till målet. Det är lätt att bli blind och inte märka av ens träningsutveckling. Jag har varit med om fall där känslan för en person innan testerna har varit att träningen inte har gett något resultat alls men att testerna visar en bra förbättring. Det boostar och motiverar en att få konkret att man har blivit bättre.

Det finns massor med olika tester och att tänka på är att man väljer ut tester så att de är relevant för de mål man har med träningen. Det är ex inte så relevant att göra ett maximalt styrketest för en person som bara vill förbättra sin kondition. Anpassade tester ska det vara.

Sedan är det viktigt att omständigheterna för testerna ska vara den samma för tester innan och efter träningsperioden. Man gör övningarna/testerna i samma ordning och det ska vara ungefär samma tid på dygnet osv. Det är för att få så sannolikt resultat som möjligt. Beroende på ordning, om du har tränat dagen innan osv så kan resultatet skilja sig.

Exempel vad man kan testa och mäta:
- kroppsvikt
- kroppsmått, armar, mage, höft, lår
- kondition
- maximal styrka
- uthållighetsstyrka
- koordination
- rörlighet
- balans

Ett exempel på hur ett test kan se ut.
Ett exempel på konditionstest kan vara tiden på 1 mils löpning


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar