torsdag 17 september 2015

Träningsprinciper - 4. Individualiserat

Hur träning påverkar dig och din häst är individuellt beroende på dina förutsättningar. Alla är individuellt olika och svarar olika på träning. Det har att göra med bl a genetiskt arv, vad du har för dagsform osv.

Om du har två personer som tränar på exakt samma sätt och följer samma program så är det så gått som omöjligt att de får exakt samma effekter på träningen. Vissa tränar upp sin kondition snabbare än andra samtidigt som vissa ex tränar upp styrka, smidighet, koordination och snabbhet snabbare än andra.

Eftersom alla är olika och har olika förutsättningar så behöver den träningen du sätter upp för dig eller din häst själv vara anpassad efter dina eller din hästs förutsättningar. Ex en unghäst eller yngre häst är inte lika utbildad och fysiskt uppbyggd som än äldre och kräver därför längre tid på sig i träningen.

Ännu ett exempel är att för mig tar inte lika lång tid att lära in Björk något nytt jämförelsevis med en ny främmande häst, då vi redan känner varandra och har ett tydligt kommunikationssystem som vi följer. Ett träningsprogram skulle på så sätt se olika ut och ta olika lång tid även om hästarna skulle ha relativt samma utgångspunkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar